Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи оподатковується отримання нецільової благодійної допомоги?

опубліковано 05 жовтня 2015 о 16:08

Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року (у 2015 році – 1710,00 грн.), не включається до оподатковуваного доходу.

Сума, що перевищує зазначений розмір допомоги,  включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставками, встановленими п. 167.1 ст. 167 Податкового Кодексу.

Така норма передбачена  п. 170.7.3 пункту 170.7 статті 170  Податкового кодексу України.

Крім того, слід зазначити, що у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника - фізичної чи юридичної особи, що не є податковим агентом, платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума такої допомоги протягом звітного податкового року перевищує  граничний розмір.

Водночас, благодійник - юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

У Формі №1ДФ така допомога відображаються податковим агентом з ознакою доходу 169 «Сума благодійної допомоги» - у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, та з ознакою доходу 127 «Інші доходи» - у розмірі перевищення над граничним розміром.

Нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення визначених умов та напрямків її витрачання.

 

Управління  доходів і зборів з фізичних осіб

Головного управління ДФС у Херсонській області