Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Херсонській області від 11.07.2016 №1254/10/21-22-12-01-10

опубліковано 12 липня 2016 о 14:58

Про розгляд листа

Головне управління ДФС у Херсонській області розглянула звернення платника податку щодо оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарським підприємством та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Згідно п. 209.6 статті 209 ПКУ сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Ця норма діє з урахуванням того, що:

а) для новоутвореного сільськогосподарського підприємства, зареєстрованого як суб'єкт господарювання, який провадить господарську діяльність менше ніж 12 календарних місяців, така питома вага сільськогосподарських товарів/послуг розраховується за наслідками кожного окремого звітного податкового періоду;

б) з метою розрахунку такої питомої ваги до складу основної діяльності сільськогосподарського підприємства не включаються оподатковувані операції з постачання основних фондів, що перебували у складі його основних фондів не менше ніж 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не становили окремої підприємницької діяльності.

Щодо відображення умовного продажу при загибелі посівів повідомляємо наступне.

Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких згідно зі статтею 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Згідно з пунктом 198.5 статті 198 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

З метою застосування пункту 198.5 статті 198 ПКУ податкові зобов’язання визначаються за товарами/послугами, необоротними активами:

- придбаними для використання в неоподатковуваних операціях - на дату їх придбання;

- придбаними для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, - на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Загибель посівів вважається такими, що не були використані в господарській діяльності сільгосппідприємства. У такій ситуації згідно з п. 198.5 Податкового кодексу (далі – ПК) сільгосппідприємство повинне нарахувати податкові зобов’язання виходячи з вартості придбання відповідних товарів (послуг) (п. 189.1 ПК), скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Як відомо, починаючи зі звітності за січень 2016 року декларація з ПДВ подається за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21 (далі – Наказ № 21). Сільгосппідприємства – суб’єкти спецрежиму з ПДВ відображають весь податковий кредит та податкові зобов’язання, які стосуються сільгоспдіяльності, у спецрежимній декларації з ПДВ (0121–0123).

У формі декларації з ПДВ для операцій, що здійснюються відповідно до п. 198.5 ПК, передбачено окремі рядки. Але згідно з п. 3 розд. V Порядку, затвердженого Наказом № 21, ці рядки можуть заповнюватися лише в загальній декларації з ПДВ (0110).

Отже, сільгосппідприємству в наведеній ситуації необхідно:

на підставі п. 198.5 ПК визначити податкові зобов’язання виходячи з вартості загиблих посівів та відобразити їх у рядку 4.1 загальної декларації з ПДВ, а також скласти податкову накладну на таку операцію (номер цієї податкової накладної має бути без «/2») та зареєструвати її в ЄРПН;

суму податкового кредиту, визначену виходячи з вартості загиблих посівів, перенести зі спецрежимної декларації з ПДВ до загальної через рядок 13 на підставі бухгалтерської довідки. А саме: у рядку 13 спецрежимної декларації слід зазначити відповідну суму ПДВ зі знаком «–», а в цьому самому рядку загальної декларації – зі знаком «+».

 

Заступник начальника                                                                М.А.Квасневський