Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Херсонській області від 05.09.2016 №1634/10/21-22-12-04-21

опубліковано 09 вересня 2016 о 15:16

Про надання відповіді

Головне управління ДФС у Херсонській області розглянуло лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму понесених підприємством витрат, зокрема: надана благодійна допомога платникам податків (податку на прибуток чи єдиного податку), благодійна допомога фізичним особам, нарахована сума ПДВ на умовний продаж товарів/послуг, витрати на харчування робітників, сума нарахованої амортизації по нарахованих дисконтах на фінансові інструменти підприємства, понаднормативні витрати матеріальних ресурсів та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.

Відповідно до п. 44.2 ст. 44 Кодексу для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Платники податку, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності, ведуть облік доходів і витрат та визначають об’єкт оподаткування з податку на прибуток за такими стандартами з урахуванням положень цього Кодексу.

Статтями 138 – 140 розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» та підпунктами 36, 39 та 40 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу визначений чіткий перелік операцій, за яких платники податку на прибуток проводять коригування фінансового результату до оподаткування.

Зазначеними нормами Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці щодо операцій, зазначених у зверненні, а отже не мають відображення у додатку РІ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

Вищезгадані операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Щодо наданої підприємством благодійної допомоги, то з метою оподаткування податком на прибуток нормами Кодексу передбачено коригування фінансового результату до оподаткування у бік збільшення на суму, яка перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, тільки якщо така допомога була надана неприбутковим організаціям, які на дату перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг відповідали умовам, визначеним пунктом 133.4 статті 133 Кодексу (пп. 140.5.9. п. 140.5 ст. 140 Кодексу).

 

Заступник начальника                                                                       Н.М. Невдах