Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Глухоніма афера» або як податкові юристи відсудили справу на 810 тис. гривень

, опубліковано 16 квітня 2021 о 09:00

Нещодавно суд поставив крапку в довготривалій справі та визнав правомірними податкові повідомлення-рішення на суму майже 810 тис. гривень.

А починалося все так. Податківці Херсонщини перевірили фінансово-господарську діяльність одного з місцевих підприємств і встановили безпідставне віднесення до податкового кредиту з ПДВ нереальних операцій, а саме: документування придбання устаткування для парогенераторів у ТОВ. Проте, оскільки ТОВ не мало приміщень, обігових коштів, транспорту, а штатний розпис складався з працівника та засновника в одній особі, який до того ж мав вади слуху, то й виконати зазначену угоду воно не могло ні фактично, ні фізично.

За виявлені порушення ревізори донарахували майже 810 тис. гривень податків та штрафів, а правоохоронці порушили кримінальне провадження. Підприємство з цим не погодилося і подало відповідний позов до суду. Справа розглядалася судовими інстанціями різних рівнів упродовж 9 років. Їх рішення теж були різні: від повного задоволення вимог позивача, до їх невизнання.

Задля розшуку осіб, причетних до укладання задокументованої угоди, юристи податкового органу надсилали запити до ГУНП у Херсонській області, УТОГ, ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Під час ознайомлення з матеріалами кримінальної справи було з’ясовано, що «директор» ТОВ надав пояснення про відсутність будь-яких зв’язків із цим ТОВ. Ніякі первинні документи він не підписував, господарську діяльність від імені підприємства не вів, жодних угод не укладав. Мало того, аби отримати у громадянина пояснення, правоохоронці зверталися до перекладачів жестової мови, адже він є особою з інвалідністю із вадами слуху.

Отримавши цю інформацію податківці звернулися до директора УТОГ, який підтвердив перебування цього громадянина на обліку в зазначеній організації. Завдяки цим показам, фахівці податкового органу знайшли ключового свідка. У суді він (за допомогою перекладача жестової мови) категорично заперечив здійснення ним будь-якої діяльності від імені ТОВ. Водночас підтвердив, що керівника підприємства-позивача він не знає і ніколи не бачив, а за підписання якихось документів у 2012 році отримав 400 гривень від невідомої йому особи.

Варто додати, що в цій історії вражає цинізм осіб, які впродовж 2012-2013 років використовували громадянина з інвалідністю для власної наживи – документували придбання не тільки устаткування, а й отримання юридичних послуг у підприємства, єдиним засновником та працівником якого була людина з вадами слуху, котра спілкується виключно жестовою мовою та не має спеціальної освіти й знань у галузі права.

Враховуючи покази свідків та інформацію податківців, суд прийняв рішення про відмову в задоволенні позову підприємства. Саме прояв професійного юридичного азарту податківців Херсонщини, нестандартний підхід до супроводження судової справи,  громадянська свідомість свідка та перекладача жестової мови, допомогли отримати справедливе судове рішення.