Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розв’язання нагальних питань представників бізнесу – на порядку денному посадовців Херсонщини

, опубліковано 01 лютого 2024 о 13:09

Щоденні обстріли, втрата майна, фінансів, трудових ресурсів та інші фактори не сприяють відновленню економіки області. За наявною інформацією на деокуповані території Херсонщини повернулося лише 5% бізнесу. Тож допомога, в межах компетенції, представникам бізнесу у розв’язанні нагальних питань є одним з пріоритетних завдань для херсонських посадовців.

Обговорення наявної проблематики та пошук шляхів для її розв’язання було основним на порядку денному наради, яка відбулась під головуванням начальника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна.

Участь у заході взяли в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Сергій Олефіренко та інші представники органів виконавчої влади.

Під час наради Сергій Олефіренко розповів про особливості справляння податків на майно, сплату податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку та інше. Зокрема нагадав, що законодавством надано право військовим адміністраціям приймати рішення про звільнення платників податків від сплати плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, без отримання заяв платників. 

Оскільки деокуповані території регіону наразі є одними із найбільш обстрілюваних і забруднених вибухонебезпечними предметами в країні, що робить їх небезпечними для життя та діяльності, то доцільно було б переглянути ухвалені раніше рішення про встановлення ставок податків і звільнення від їх сплати. 

Також очільник податкової служби області розповів, що норми Податкового кодексу України дозволяють платникам єдиного податку І або ІІ групи, податкова адреса яких знаходиться на території, яку віднесено до зони активних бойових дій, з 01.08.2023 не сплачувати єдиний податок. Право не сплачувати єдиний податок не розповсюджується на платників на І або ІІ групи, які зареєструвалися на території, визначеній Переліком, вже після визначених цим Переліком дат виникнення можливості бойових дій/початку бойових/тимчасової окупації.

За підсумками заходу було напрацьовано низку пропозицій з метою оперативного розв’язання нагальних питань представників бізнесу.