Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення бюджету Херсона – спільна справа

, опубліковано 24 лютого 2021 о 15:37

Щойно у Херсоні відбулося засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, яка є її постійним дорадчим органом. У засіданні Громадської ради, яку очолює Олександр Максименко, взяли участь в. о. начальника податкової служби області Ігор Клим, Херсонський міський голова Ігор Колихаєв та представники цих відомств.

Звертаючись до присутніх, Ігор Клим зазначив, що надважливим і спільним завданням податкової служби та територіальних громад є наповнення місцевих бюджетів. Забезпечення економічного добробуту, сталого і багатогранного розвитку громади неможливе без достатнього фінансування, яке напряму залежить від сумління кожного її мешканця, адже переважна більшість доходів міського бюджету – це надходження у вигляді податкових платежів. Також важливою передумовою для залучення бюджетних асигнувань є оперативно і своєчасно отримана інформація від органів місцевого самоврядування.

Доповідаючи про підсумки роботи, в. о. начальника податкового відомства області констатував, що торік платники податків Херсонщини перерахували рекордну суму до бюджетів усіх рівнів, а саме – 9432,4 млн гривень податкових надходжень. Це на 636 млн гривень або 7 відс. перевищує показник 2019 року. По м. Херсону зростання надходжень відбулося з податку на доходи фізичних осіб – на 10 відс. або на 110,3 млн гривень та по єдиному податку – на 5 відс.                                      (на 13,9 млн гривень).

Також, під час зустрічі обговорювалися питання взаємодії органів місцевого самоврядування Херсона, податкової служби та громадськості у сфері наповнення місцевого бюджету, контролю за його видатковою частиною, пошуку резервів розширення його дохідної частини та співпраці щодо проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Спілкуючись, присутні на заході зазначили, що незважаючи на позитивну динаміку сплати окремих податків, недостатньо використовуються наявні резерви для збільшення дохідної частини місцевої скарбниці. Потребує розширення база оподаткування за рахунок роботи по забезпеченню легалізації найманої праці, доходів громадян, погашення податкової заборгованості, проведення інвентаризації по майнових податках, своєчасної сплати в повному обсязі місцевих податків. Наразі на Херсонщині триває деклараційна компанія. І це теж є як додатковим резервом наповнення бюджету, так і приводом для громадян легалізувати свої статки шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

Активно обговорюючи конкретні питання, члени Громадської ради запропонували ефективніше використовувати місцеві ресурси громади, співпрацювати з іншими громадами й інвесторами, упроваджувати інновації, створювати умови для розвитку місцевого бізнесу. Це дозволить підвищити інвестиційну привабливість громади та розширити кількість робочих місць, тим самим збільшить відрахування податків до бюджету.

Гостра дискусія навколо питань, які були на порядку денному засідання, є індикатором удосконалення та доказом взаємного інтересу до співпраці між громадськістю, органами місцевого самоврядування та податкової служби.

Такий формат заходу дозволив колективно обговорити і вирішити питання щодо якісного використання активів громади. За результатами зустрічі було досягнуто ряд домовленостей щодо впровадження напрацьованих рекомендацій.

Відеосюжет