Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про спільні справи громадськості та податківців йшлося під час засідання Громадської ради

, опубліковано 09 червня 2021 о 17:13

Щойно в Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбулося засідання постійного дорадчого органу при відомстві – Громадської ради. На засіданні головував очільник представників громадськості Олександр Максименко.

У заході взяли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим, начальник регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Галина Теслюк, в.о. заступника Херсонського міського голови Роман Головня та представники цих відомств.

Під час заходу Ігор Клим довів до відома представників громадськості інформацію щодо підсумків проведення «Деклараційної кампанії – 2021». Зазначив, що цьогоріч подано 38029 декларацій про майновий стан і доходи за 2020 рік. Загалом у них задекларовано понад 1,5 млрд гривень доходів. На одну декларацію в середньому припадає 40 тис. гривень задекларованих доходів. Побільшало у регіоні й офіційних мільйонерів. Про понадмільйонні статки прозвітували 169 громадян. Сума задекларованого ними доходу сягає понад 671 млн гривень. Найбільші суми ПДФО, яку декларанти самостійно визначили у деклараціях та мають сплатити до бюджету, сягають 2,7 млн гривень, далі – 1,6 млн гривень та 1,1 млн гривень. Зайважив, що відповідно до ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Підсумовуючи сказане посадовець додав: «Від цих статків бюджет має отримати майже 57 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та 7 млн гривень військового збору, що перевищує торішні показники майже на 18 млн гривень».

Далі мова йшла про старт туристичного сезону, підготовку до якого податківці розпочали завчасно. Зокрема, у прибережних громадах Херсонщини спеціалісти ГУ ДПС проводять зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування та бізнесу, а також інформаційно-роз’яснювальні рейди. Вже є перші результати такої роботи, проведеної в Бехтерській, Генічеській, Каланчацькій, Лазурненській та Скадовській громадах, а саме: 72 власникам нерухомості донараховано до сплати понад 2,6 млн гривень податку на нерухоме майно, офіційний статус підприємця отримали 289 платників, 175 бізнесменів з інших регіонів країни зареєструвалися за неосновним місцем обліку та сплачуватимуть податки до місцевих скарбниць курортних громад, лише за місяць 1371 особа отримала офіційне місце роботи.

Від проведених заходів громади мають неабиякий зиск у вигляді зростання фінансової спроможності. Наша область має унікальне географічне розташування та цікаві місця для розвитку туризму, які приваблюють потенційних інвесторів. Розробка нових та підтримка наявних туристичних маршрутів потребує фінансових вкладень, які місцева влада може віднайти культивуючи свідоме та відповідальне ставлення до сплати податків. Водночас податкова культура має неабияке значення для підвищення інвестиційної привабливості територій, адже інвестиції вкладають у стабільні регіони.

Актуальними для розгляду на засіданні Громадської ради також були питання щодо співпраці податкової служби області та регіонального відділення Фонду держмайна з метою створення сприятливого середовища для ведення бізнесу. Представники відділення презентували об'єкти малої приватизації, що підлягають приватизації.

Обговорили учасники засідання й перебіг І туру Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків – 2020».  За словами Олександра Максименка звання «Сумлінного платника податків» для підприємств – переможців – це популяризація чесного і прозорого ведення бізнесу, суспільне визнання та публічне закріплення статусу надійного бізнес-партнера.

Зацікавленість щодо піднятих на заході питань виявили й представники Херсонської міської ради. Як зазначив Роман Головня, місто зацікавлене у збільшенні економічного потенціалу та дохідної частини бюджету. Міська влада відкрита до співпраці з усіма службами, представниками бізнесу та громадськості задля розвитку міста.

На завершення, присутні окреслили коло питань, які потребують обговорення на наступному засіданні, та наголосили, що пошук взаєморозуміння державних органів із громадськістю у форматі діалогу сприятиме економічному зростанню та досягненню добробуту кожного херсонця.