Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційні трудові відносини та наповнення бюджету турбує громадськість

, опубліковано 27 липня 2021 о 16:00

Щойно в Бериславському районі відбулося виїзне засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. Формат такого заходу був ініційований головою Громадської ради Олександром Максименком, як реальна можливість поспілкуватися і водночас відпочити, адже наразі у розпалі курортний сезон.

Звертаючись до присутніх, в. о. начальника податкової служби області Ігор Клим зазначив, що спільним завданням податкової служби та територіальних громад є наповнення місцевих бюджетів. Забезпечення економічного добробуту, сталого і багатогранного розвитку громади неможливе без достатнього фінансування, яке напряму залежить від сумління кожного її мешканця, адже переважна більшість доходів міського бюджету – це надходження у вигляді податкових платежів.

Доповідаючи про підсумки роботи, Ігор Клим констатував, що за І півріччя цього року від бізнесу Херсонщини та громадян до зведеного бюджету надійшло 4,7 млрд гривень податків і зборів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 22 відсотки або 0,9 млрд гривень. Від зазначеної суми 2,06 млрд гривень надійшло до державної казни. Місцеві бюджети Херсонщини отримали 2,7 млрд гривень, що на 18,6% або 0,4 млрд гривень більше фактичних надходжень січня – червня 2020 року. Традиційно, основним джерелом наповнення місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб, який стабільно забезпечує 2/3 місцевих бюджетів. За 6 місяців його надійшло – 1,8 млрд гривень.

Також, під час зустрічі обговорювалися питання взаємної роботи у сфері легалізації найманої праці. За І півріччя 2021 року 7036 роботодавців Херсонщини подали 22784 повідомлення про прийняття на роботу 43472 працівників, що на 6833 громадянина більше, ніж за минулий рік. Завдяки проведеним заходам з детінізації підприємницької діяльності та усвідомлення суспільством негативних наслідків неофіційної зайнятості зареєструвались суб'єктами підприємницької діяльності 3734 громадянина, цьогоріч на 671 ФОП більше.

Спілкуючись, присутні на заході зазначили, що попри позитивну динаміку сплати окремих податків, потребує розширення база оподаткування за рахунок роботи по забезпеченню легалізації найманої праці, доходів громадян, погашення податкової заборгованості, проведення інвентаризації по майнових податках, своєчасної сплати в повному обсязі місцевих податків. Наразі на Херсонщині тривають дві компанії: «Курорт – 2021» та «Урожай». І це теж є як додатковим резервом наповнення бюджету, так і приводом для громадян легалізувати свої статки шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

Йшла мова й про рівність конституційних прав і свобод громадян перед законом відповідно до ст. 24 Конституції України. Звернули увагу й на одноразове добровільне декларування, яке проводитиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації не є окремим спеціальним порядком офіційного визнання або підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на активи, щодо яких подається така одноразова (спеціальна) добровільна декларація.

Активно обговорюючи конкретні питання, члени Громадської ради запропонували ефективніше використовувати місцеві ресурси громади, співпрацювати з іншими громадами й інвесторами, упроваджувати інновації, створювати умови для розвитку місцевого бізнесу. Це дозволить підвищити інвестиційну привабливість громади та розширити кількість робочих місць, тим самим збільшить відрахування податків до бюджету. 

Такий формат заходу дозволив колективно обговорити та вирішити питання щодо якісного використання активів громади. За результатами зустрічі було досягнуто ряд домовленостей щодо впровадження напрацьованих рекомендацій.

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!