Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв'язку „Гаряча лінія” по декларуванню доходів громадян за 2019 рік

опубліковано 24 березня 2020 о 11:54

Днями у Новокаховському управлінні Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся черговий сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему „Кампанія декларування 2020”. На запитання платників податків, які зателефонували, відповідав начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новокаховського управління Сергій Зищук.

Питання 1: Я зареєстрована у м. Нова Каховка, проживаю у м. Києві, чи можу я подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем фактичного проживання?

Відповідь: Ні, податкова декларація про майновий стан і доходи подається платником за місцем своєї податкової адреси. Податкова адреса платника податків – фізичної особи – це місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

У разі якщо платник проживає не за місцем реєстрації (прописки) – Декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Ви можете обрати зручний для себе спосіб подання декларації:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання декларації поштою необхідно здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання декларації.

При поданні декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. Для подання декларації в електронній формі у режимі онлайн необхідно отримати електронний цифровий підпис, який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. Перелік таких центрів можна знайти у відкритій частині «Електронного кабінету».

Питання 2: Я отримала спадщину від двоюрідного брата у Каховському районі, чи потрібно мені подавати декларацію і де я повинна це зробити, якщо прописана у м. Нова Каховка?

Відповідь: Так, Ви повинні подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси, тобто у м. Нова Каховка.

Відповідно до норм Податкового кодексу України за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, отримані від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення. Двоюрідний брат не належить до цих категорій.

Питання 3: Чи необхідно декларувати кошти, отримані з-за кордону?

Відповідь: Так, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором 1,5 відсотка. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент отримання таких доходів.

Питання 4: Мій син навчається на військовій кафедрі, чи можу я оформити податкову знижку?

Відповідь: Ні, навчання на військовій кафедрі - це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом і оплачується окремо від плати за навчання згідно з укладеним з ВУЗом договором.

Включення витрат на навчання на військовій кафедрі навчального закладу, що оплачуються згідно з окремим договором, до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

Питання 5: Моя донька навчається за кордоном, чи можна отримати податкову знижку за її навчання?

Відповідь: Ні. Відповідно до вимог Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.