Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особи, відповідальні за заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 30 березня 2020 о 10:04

Новокаховське управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що в Україні триває кампанія декларування доходів 2020 та повідомляє, що положеннями Податкового Кодексу України визначено що податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.

Пунктом 179.6 статті 179 ПКУ визначено випадки покладання обов’язку заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи від імені платника податку на таких осіб:

- батьків, опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;

- спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) - щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;

- державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Сімейним кодексом України встановлено, що особа до досягнення нею повноліття має правовий статус дитини. Малолітньою вважається дитина до досягнення віку чотирнадцять років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до п.1 ст.34 Цивільного кодексу України, повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

Стаття 14 Сімейного кодексу передбачає, що у разі якщо дитина або особа, дієздатність якої обмежена, не може самостійно здійснювати свої права, ці права здійснюють батьки, опікуни або самі ці особи за допомогою батьків чи піклувальника.

Грошові зобов'язання малолітніх/неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття малолітніми/неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) малолітніх/неповнолітніх і малолітні/неповнолітні у разі невиконання грошових зобов'язань малолітніх/неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу - п.99.2 ст.99 ПКУ.