Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реєструємо показник ∑Перевищ за умови сплати задекларованих податкових зобов’язань

, опубліковано 04 жовтня 2019 о 09:29

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі роз’яснює, за яких умов платник податку зможе зареєструвати ПН/РК на суму показника ∑Перевищ  для обрахунку реєстраційного ліміту.

Для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкові накладні на розмір показника ∑Перевищ  платнику податку необхідно у складі податкової звітності з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому задекларовано податкові зобов’язання, за якими податкові накладні не були зареєстровані в ЄРПН, в додатку 5 до податкової декларації з ПДВ (таблиця 11), вказати інформацію щодо таких податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

Показник ∑Перевищ  є одним із показників для розрахунки реєстраційного ліміту (SНакл) і відображає загальну суму перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Платник податку має право зареєструвати в зазначеному вище порядку тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ ). Отже, податкова накладна/розрахунок коригування мають бути складені саме тим періодом у якому виник показник ∑Перевищ .

Водночас, згідно п. 200-1.9 ПКУ зареєструвати таку ПН чи РК платник податку зможе:

  • або за умови наявності достатньої суми показника SНакл;

  • або на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑Перевищ , зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника SПопРах незалежно від значення показника.

Отже реєстрація ПН/РК за рахунок показника ∑Перевищ  може бути здійснена на суми ПДВ по яких задекларовані ПН/РК в податковій звітності за відповідний звітний період, та за умови сплати платником до бюджету задекларованих податкових зобов’язань.

У рамках СЕА ПДВ, виключена можливість реєстрації в ЄРПН ПН/РК, які не забезпечені грошовими коштами або «вхідним» податковим кредитом, що в свою чергу відповідає принципу функціонування СЕА ПДВ, визначеному ст. 200-1 ПКУ. Більш детально у ІПК від 20.09.2019 р. №335/6/99-00-04-02-03-15/ІПК.