Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЄСВ сплачується незалежно від фінансового результату підприємницької діяльності

, опубліковано 13 грудня 2019 о 09:16

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що страхувальники-роботодавці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, яким є календарний місяць.

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 №2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі Закон), ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом.

Відповідно до ст. 25 Закону до роботодавців застосовуються такі штрафні санкції:

- одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів) - у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;

 - урозмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

Окрім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати внеску посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність.

Зокрема, відповідно до ст. 1651 КУпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі:

- що не перевищує 300 НМДГ. - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.

- понад 300 НМДГ - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, від 80 до 120 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.