Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації адміністрування акцизного податку

, опубліковано 15 січня 2020 о 09:39

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє: у газеті «Голос України» від 28.12.2019 опублікований Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)» від 18.12.2019 № 391-IX. Запроваджені ним зміни до ПКУ і Закону № 481 почали діяти з 29 грудня 2019 року.

Спеціалісти управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової служби області анонсують головні новації адміністрування акцизного податку.

Суб'єкт господарювання, який до 01 липня 2019 року не підпав під визначення платників акцизного податку, а з 01 липня 2019 року зареєстрований платником такого податку, має право одноразово, до 20 січня 2020 року включно, подати заявку на поповнення обсягу залишку пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового без сплати акцизного податку з одночасним поданням заяви на проведення документальної перевірки контролюючим органом достовірності даних, зазначених у такій заяві.

Законодавчо підтверджено, що не вважається акцизним складом пересувним паливний бак транспортного засобу. Розширено визначення транспортного засобу, як  акцизного складу  пересувного, у разі його використання декількома  розпорядниками, доповнено перелік операцій які не є реалізацією пального та конкретизовано умови віднесення операцій із заправлення пальним за договорами підряду до власного споживання.

Платником акцизного податку визнано особу - суб'єкта господарювання, постійне представництво, які використовують товари (продукцію), коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом.

Запроваджено штраф за відсутність складання чи реєстрації перших примірників акцизних накладних / перших примірників розрахунків коригування до таких накладних.

В акцизній накладній буде три нових обов'язкових реквізити. Також уточнено можливість складення зведеної акцизної накладної та випадки, коли особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов'язана скласти акцизну накладну.

Визначено алгоритм дій у разі зазначення платником податку в акцизній накладній помилкових даних або її складання на операцію, яка не відбулася.

Штрафи за необладнання та/або відсутність реєстрації витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального до розпорядників акцизних складів, на яких розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, будуть застосовувати не з 01 січня, а з 01 квітня 2020 року.

Відповідно норми п. 1281.3 ПКУ штраф за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, починають застосовуватися з 01 квітня 2020 року.    

Штрафні санкції до розпорядника акцизного складу, який до 1 липня 2019 року не підпадав під визначення платника податку відповідно до пункту 212.1 статті 212 цього Кодексу (незалежно від загальної місткості резервуарів, розташованих на акцизному складі такого розпорядника), а також до вітчизняних підприємств, на яких здійснюється діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші з метою вилучення цільових компонентів (сировини), що передбачає повний технологічний цикл їх переробки в готову продукцію (пальне) застосовуватимуться з 1 липня 2020 року .