Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про визначення податкової адреси громадянина

, опубліковано 26 травня 2020 о 09:38

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що відповідно до ст. 67 Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, визначених діючим законодавством.

Окрім того, згідно із п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому на обліку перебуває такий платник податків.

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків - громадянин зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Враховуючи вищевикладене, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем державної реєстрації (прописки),  має подати   декларацію про майновий стан і доходи  до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними до 01 липня 2020 року.

Для зручності та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи громадян, ДПС запроваджено електронний сервіс, який дає можливість часткового автоматичного заповнення декларації в Електронному кабінеті платника. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису за адресою:  https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.