Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для громад Херсонщини податківці провели онлайн-практикум

, опубліковано 28 травня 2020 о 13:58

Сьогодні, на запрошення Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, в рамках проєкту PULSE за фінансової підтримки USAID, заступник начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Наталія Невдах та керівники структурних підрозділів податкової служби області взяли участь у практикумі щодо застосування нововведень податкового законодавства в онлайн форматі.

До перегляду прямої трансляції та обговорення проблемних питань на тему: "Економіка громад в період карантину: вплив на місцеві бюджети змін у податковому та бюджетному законодавстві. Механізм взаємодії ОМС і податкових органів" приєдналися представники органів місцевого самоврядування та голови об’єднаних територіальних громад Херсонської області.

Важливими стали коментарі новозмін податкового законодавства про підтримку бізнесу під час подолання наслідків поширення коронавірусу та одночасного недопущення суттєвого зменшення доходів до місцевих бюджетів. Так, 27.05.2020 президентом підписано законопроект від 30.04.2020 № 3329-д про нові процедури адміністрування податків та зборів, яким передбачена можливість зменшення місцевими радами ставок по платі за землю та податку на нерухоме майно та надання податкових пільг.

Також внесені зміни щодо звільнення платників податків:

- від застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства (крім ПДВ, рентної плати, акцизного податку) та законодавства, що регулює нарахування та сплату ЄСВ, вчинені  протягом  періоду з  01 березня до закінчення карантину;

- від нарахування та сплати плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (в частині об’єктів нежитлової нерухомості), за березень 2020 року.

Законодавчо відтерміновано граничний термін сплати податкових зобов’язань із плати за землю для суб’єктів господарювання за квітень 2020 року - до 30 червня поточного року. Але фізичні особи сплачують майнові податки за загальними правилами - 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення- рішення.

Податківці звернули увагу, що Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право приймати рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

По Херсонській області вже прийняті рішення щодо зменшення ставок єдиного податку Голопристанською міською радою (ставка - 0, для 1 та 2 групи), Бериславською міською радою (1 група - зменшення до 5 відсотків від прожиткового мінімума, 2 група - зменшення до  9 відсотків від мінімальної  заробітної плати), Новомиколаївська сільрада Скадовського району - 0 відсотків - 1 група).

Середньомісячна сума зменшення надходжень до місцевих бюджетів орієнтовно буде складати 400 тис. гривень податків та зборів.

 Для практичної роботи органів місцевого самоврядування з 23.05.2020 набрали чинності окремі законодавчі зміни щодо прийняття та оприлюднення рішень по місцевих податках і зборах (ставки та пільги):

- змінено строки їх прийняття (до 15 липня, раніше - до 1 липня) та оприлюднення (до 25 липня, раніше - до 15 липня);

- копії прийнятих рішень надаються місцевими радами до ГУ ДПС  у 10-денний строк з дня їх прийняття, але не пізніше 25 липня;

- копії прийнятих рішень надаються також в електронному вигляді,  інформація щодо ставок та податкових пільг - у порядку та за формою, затвердженими КМУ.

 Також встановлено граничний термін для розміщення інформації на сайті ДПСУ - не пізніше 25 вересня 2020 року.

Якщо місцева рада не прийняла до 15 липня рішення по місцевих податках і зборах, що є обов’язковими для встановлення (плата за землю, транспортний  податок,  єдиний податок), такі податки справляються із застосуванням ставок, що діяли станом на 31.12 року, що передує бюджетному періоду, в якому планується їх застосування.

Новий формат спілкування податківці області з представниками місцевого самоврядування допоможе організувати  спільну взаємодію та конкретну співпрацю зі спеціалістами кожної громади по залученню всіх додаткових джерел доходів для підвищення  фінансової спроможності громад на Херсонщині.