Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ґендерний ландшафт підприємництва

, опубліковано 25 серпня 2020 о 14:21

В Україні приватне підприємництво є наближеним до ґендерного балансу. Частка жінок серед фізичних осіб підприємців складає 46 відсотків. Водночас жінки набагато рідше є керівниками підприємств чи організацій. Загальне співвідношення чоловіків та жінок серед керівників організацій та підприємців - 60% до 40%.

Перелік видів діяльності підприємств, у складі керівництва яких переважають чоловіки або жінки, дуже обмежений. Утім, чоловік на керівній посаді у більш «жіночій» галузі  - явище більш поширене, ніж жінка-керівниця у більш «чоловічій» сфері.

Низка галузей є ґендерно збалансованими (44–55% керівників є жінками)  -  це готелі та ресторани (серед усіх суб’єктів), державне управління, мистецтво / спорт / розваги (серед юридичних осіб), операції з нерухомістю, охорона здоров’я, а також оптова та роздрібна торгівля (серед ФОП).

Cеред керівників підприємств жінки складають лише 30%. Жінки переважно керують у галузях, які співвідносяться зі стереотипами щодо традиційно жіночих видів діяльності у домогосподарстві та громаді. У багатьох галузях є окремі види діяльності, де жінки-керівниці становлять більшість. Перелік цих галузей відтворює стереотипи щодо традиційно жіночих видів діяльності у домогосподарстві та громаді: освіта та догляд за дітьми, соціальна допомога (а також діяльність профспілок), готелі, ресторани, роздрібна торгівля продуктами харчування та одягом, пошиття одягу, салони краси, туризм, мистецтво та відпочинок, бухгалтерія (облік та аудит).

Чоловіки зазвичай очолюють транспортні, будівельні та сільськогосподарські організації, добувну промисловість та енергетику. Тут вони складають абсолютну більшість - понад 80%.

Якщо говорити про окремі види економічної діяльності в різних галузях, то переважно чоловіки очолюють підприємства, що займаються оптовою торгівлею, вирощуванням зернових, будівництвом, комплексним обслуговуванням об’єктів. Також чоловіки керують більшістю громадських організацій та майже усіма релігійними організаціями.

Це дослідження - спроба сформувати підґрунтя для вироблення політики і конкретних дій на різних рівнях для подолання ґендерної нерівності. Більш детальніше можна ознайомитися за посиланням: http://razumkov.org.ua/upload/Gender-FINAL-S.pdf