Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційна праця - захист добробуту херсонців

, опубліковано 08 вересня 2020 о 16:27

Щойно завершилося засідання «круглого столу», на якому в.о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі Ігор Клим та т.в.о. начальника Головного управління Держпраці у Херсонській області Тамара Франкевич обговорили напрямки спільної взаємодії з легалізації найманої праці в різних галузях економіки нашої області.
У заході також взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі Наталія Невдах та заступники начальника  управління  праці Головного управління Держпраці у Херсонській області Леся Олішевко та Вероніка Гезь.
З вересня 2020 року на Херсонщині проводяться інспекційні відвідування з виявлення неоформлених трудових відносин серед суб’єктів господарювання, які використовують найману працю у різних сферах діяльності. Як результат: проведено 10 перевірок СГД та встановлено 63 неоформлених працівники.
Наразі в області на ринку праці продовжують діяльність посередники та фірми, які працюють за договорами аутстаффінга. Тобто працівник наймається, або продовжує працювати в одній компанії чи фірмі, а числиться у штаті іншої - так названої компанії-аутстаффера. При цьому компанія-аутстаффер жодним чином не оформлює своїх працівників.
«Такі аутстаффінгові компанії створюються для організації схем із фіктивної діяльності, ухилення від сплати податків чи відмивання доходів», - зазначив Ігор Клим.
Держслужбовці обох відомств були одностайні, що основним чинником, який впливає на надходження до місцевих бюджетів, залишається податок з доходів фізичних осіб, розмір мінімальної заробітної плати та її своєчасна виплата. Адже, на теренах регіону залишається чимало соціально несвідомих господарників, котрі проводять виплати заробітної плати у розмірах нижчих від мінімально встановлених законом, або використовують працю неоформлених найманих працівників у сільському господарстві, будівництві, торгівлі та інших сферах діяльності.
Підсумком зустрічі стали міжвідомчі домовленості щодо проведення активної роботи по встановленню роботодавців, які використовують правників без належного оформлення трудових відносин, мінімізують заробітну плату та не сплачують ЄСВ.
Та головна спільна мета - навчити херсонців дотримуватися податкової культури, працювати у правовому полі, поважаючи себе та найманих працівників, забезпечувати їм державні гарантії та страховий стаж. Усім підприємцям податківці радять утриматися від укладання сумнівних договорів із ненадійними аутстаффінговими компаніями заради дрібної фінансової вигоди.