Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тримаєш пальне про запас - отримай відповідну ліцензію

, опубліковано 15 вересня 2020 о 08:21

Усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб та промислового перероблення, потрібно мати відповідну ліцензію. Без цього документа до суб'єктів господарювання застосовуватимуться штрафні (фінансові) санкції у розмірі - 500 000 гривень. Такі вимоги передбачені ст.17 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»  (далі - Закон №481) і діють з 01.04.2020 року.

Ліцензію мають отримати всі суб’єкти господарювання будь-якої форми власності, які зберігають пальне. Сільгоспвиробники, які є платниками єдиного податку четвертої групи та використовують пальне виключно для власних потреб, також зобов’язані отримати ліцензію.

Виняток! У разі зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним виключно у споживчій тарі до 5 літрів отримувати ліцензію не треба. Якщо ж пальне переливається в інший резервуар та його об’єми разом становлять більше 5 літрів, то без ліцензії не обійтися.

Згідно з ст.15 Закону №481 суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального. Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 20 календарних днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів. Отримати ліцензію за спрощеною процедурою можливо при одночасному виконанні умов:

1) пальне використовується виключно для потреб власного споживання чи промислового перероблення;

2) пальне не реалізується іншим особам.

Лише за цих умов суб’єкт господарювання подає тільки два документи: заяву та документ про річну оплату ліцензії в сумі 780 гривень. Копії інших документів не подаються.

Окрім загальних відомостей про заявника у заяві вказуються:

- мета використання пального (для потреб власного споживання чи перероблення);

- загальна місткість резервуарів/ємностей, які використовуються для зберігання пального;

- місцезнаходження таких місць зберігання пального (резервуварів/ємностей).