Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здаєш житло у найм - сплати податок

, опубліковано 02 грудня 2020 о 14:05

В Головному управлінні ДПС у Херсонській області Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадують, що орендодавець (той, хто здає житло) є фізичною особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету із суми отриманого доходу.

Кожен орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного періоду. А саме, впродовж 40 календарних днів, після останнього дня звітного кварталу.

Усі отримані доходи від надання в оренду нерухомості оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

При нарахуванні доходу, фізичній особі необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди    (пп. 170.1 Податкового кодексу України).

Слід зазначити, що мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.