Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У центрі уваги: офіційні трудові відносини та виплата заробітної плати

, опубліковано 21 травня 2021 о 14:03

Упродовж трьох днів заступник начальника Головного управління ДПС у Херсонської області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Станіслав Худар та провідні фахівці відомства проводили зустрічі з роботодавцями. Загалом до участі у заході долучилися 33 представники бізнесу Херсонщини.

Присутні на зустрічі обговорювали питання щодо офіційного працевлаштування трудових ресурсів, детінізації доходів, виплати заробітної плати не менше мінімального розміру та підвищення рівня оплати праці.

Під час спілкування податківці наголошували, що від неофіційної зайнятості населення та виплати заробітної плати в «конвертах» втрачають і бюджети всіх рівнів, і працівники. Держава недоотримує належні платежі до бюджету та державних соціальних фондів, а працівники – трудові та соціальні гарантії.

Лише офіційно працевлаштований громадянин може мати гарантований розмір заробітної плати, відпустку, оплачений лікарняний лист, скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці, пенсійні виплати, право на податкову знижку та інші права, встановлені законодавством.

Також Станіслав Худар нагадав бізнесменам, що до страхового стажу громадянина для обчислення пенсії зараховуються лише ті періоди, за які сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди, за які не сплачені внески, «випадають» зі страхового стажу найманого працівника.

Окрім цього, посадовці нагадали суб’єктам господарювання про відповідальність посадових осіб підприємств і підприємців за порушення законодавства про працю України та наголосили на неприпустимості накопичення заборгованості по оплаті праці.

За підсумками проведених зустрічей сторони дійшли згоди щодо необхідності дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та соціального страхування, виконання вимог чинного законодавства та своєчасної сплати податкових зобов’язань.

 Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС України – дізнавайтесь податкові новини першими!