Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Земельний податок: чи сплачує ФОП - «єдинник» у разі припинення діяльності?

, опубліковано 07 липня 2021 о 08:48

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (п. п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Господарська діяльність – це діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність – за визначенням ст. 3 Господарського кодексу України. 

Законом України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Таким чином, припинивши господарську діяльність, фізична особа – підприємець не використовує у підприємницькій діяльності свої земельні ділянки, тобто, не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку від сплати земельного податку. 

Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які є власниками земельних ділянок або землекористувачами на правах постійного користування земельними ділянками, у разі припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.