Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Торгувати з порушеннями – собі дорожче

, опубліковано 21 липня 2021 о 08:36

З початку липня розпочалися контрольно – перевірочні заходи щодо дотримання вимог законодавства з питань реєстрації підприємницької діяльності та легалізації «тіньового» бізнесу, які проводять фахівці управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Цьому передувала активна просвітницька робота, яку здійснювали фахівці відомства. Більшість представників бізнесу дослухалися до податківців і зареєструвалися суб’єктами господарювання. Зокрема, за попередній тиждень у Херсоні статус фізичної особи – підприємця отримали 20 громадян, які займатимуться торгівлею.

Водночас вимушені констатувати, що не всі херсонці є законослухняними. Минулого тижня інспектори податкового відомства області вкотре проінспектували ринкові містечка «Таврійський» і «Центральний» і виявили двох громадян, які вже потрапляли в поле зору під час проведення інформаційної кампанії за провадження діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання. Один із них торгував фруктами та овочами, інший – харчовими продуктами.

Висновки бізнесмени не зробили, тож за встановлені порушення на кожного з них складено протоколи відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які вже направлено до суду.

За здійснення діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. За такі ж дії, вчинені повторно протягом року, розмір штрафу сягає від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 до 85 000 грн).

Тож закликаємо українців сумлінно сплачувати податки й здійснювати свою діяльність виключно у правовому полі. Перевірки тривають.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».