Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про Конституцію України

, опубліковано 25 червня 2021 о 15:09

Конституція України − це Основний Закон України, який ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. 

На згадку про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято − День Конституції України.

До основних положень Конституції України 1996 року належать норми, що визначають загальні засади державного ладу України. Згідно зі ст. 1 Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Конституція України – це база розвитку права у цілому, різних галузей держави та інституцій, а також принципів права, у тому числі принципів оподаткування.

Зокрема, Конституція, як основоположне джерело податкового права, містить правові принципи, які визначають нормативне регулювання центральних і місцевих податків і є базовими для процесуального податкового законодавства; встановлює правові основи податкової діяльності держави й компетенцію центральних і місцевих органів у сфері податкових відносин.

Конституція України прямо вказує на законодавчу форму встановлення податку, зокрема ст. 92 ч. 2 п. 1 зазначає, що тільки законами України встановлюються система оподаткування, податків і зборів.

Так, для регулювання відносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів 1 січня 2011 прийнято Податковий Кодекс України. Він визначає принципи побудови системи оподаткування в Україні, види податків, зборів та інших обов’язкових платежів, напрями їх зарахування й використання, перелік платників податків та об’єктів оподаткування, відповідальність за порушення податкового законодавства тощо.