Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У курортних зонах податковий агент сплачує туристичний збір, а якщо є власником закладу розміщення туристів та користувачем земельної ділянки, - податок на майно

, опубліковано 12 серпня 2021 о 09:00

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, які податки має сплачувати податковий агент, якому належать на правах власності або користування за договором найму місця тимчасового проживання (ночівлі) відпочивальників.

Фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (п. п. 266.1.1 ст. 266 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). Об’єкти нерухомості, орендовані відповідно до укладених договорів, є об’єктом оподаткування у їх безпосередніх власників.

Окрім цього, якщо податковий агент має у власності або користуванні (в тому числі на умовах оренди) земельні ділянки, на яких розташовані належні йому будівлі та/або споруди (їх частини), то ці земельні ділянки є об’єктом оподаткування платою за землю (п. 269.1 ст. 269, п. 287.6 ст. 287, ст. 288 ПКУ).

Отже, податковий агент, який має у власності об’єкт житлової або нежитлової нерухомості, є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Якщо земельна ділянка, на якій розташовано такий об’єкт нерухомості, перебуває у власності або користуванні податкового агента, такий податковий агент є платником земельного податку.

Якщо земельна ділянка є державною або комунальною власністю та перебуває у користуванні податкового агента згідно з договором оренди, то такий податковий агент є платником орендної плати за землю.

Туристичний збір стягується з платників збору та перераховується до бюджету суб’єктами господарювання, які безпосередньо здійснюють діяльність з надання послуг на проживання у місцях ночівлі та визначені рішеннями місцевих рад як податкові агенти.

Підписатись на сторінку Facebook Державної податкової служби України: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

Підписатись на телеграм-канал ДПС: https://t.me/tax_gov_ua.