Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці нагадують аграріям про декларування доходів

, опубліковано 03 вересня 2021 о 10:00

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує про необхідність подання декларації про майновий стан і доходи аграріями – одноосібниками.

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) встановлено, що одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 га та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, зобов’язані подати до 1 травня року, наступного за звітним, декларацію про майновий стан і доходи (п. п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні доходів від надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю), майнового паю іншому громадянину – орендарю, який не є суб’єктом господарювання, орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Також особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, можуть провадити таку діяльність, зареєструвавшись суб’єктами господарювання, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску, згідно з вимогами чинного законодавства.

Варто зазначити, що селяни – одноосібники, які не зареєстровані суб’єктами господарювання не є соціально захищеними. Вони роками працюють на землі, не сплачуючи єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відповідно їх трудовий стаж не формується, тим самим вони позбавляють себе соціальних гарантій на випадок тимчасової втрати працездатності, пенсійного забезпечення тощо.

Тож за результатами 2020 року громадяни, які здійснювали зазначені види діяльності, мають подати декларацію про доходи й сплатити податки відповідно до норм податкового законодавства.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».