Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси заповнення декларації з плати за землю

, опубліковано 24 грудня 2021 о 13:57

Згідно з положеннями Податкового кодексу України, місцеві податки і збори сплачуються до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням об’єктів оподаткування. 

Враховуючи зміни в адміністративно-територіальному устрої, платникам податків необхідно звернути увагу, що кінцевою метою ведення податкового обліку є забезпечення ведення по платнику податків ОДНІЄЇ інтегрованої картки по платежу за об’єкти оподаткування, розташовані в межах однієї територіальної громади.

Відповідно, за всіма об’єктами оподаткування, розташованими на території ОДНІЄЇ територіальної громади, в інтегрованій картці платника відображається ЄДИНИЙ показник нарахувань.

У зв’язку з наведеним, платникам плати за землю при поданні податкових декларацій необхідно звернути увагу:

1. Якщо платник є власником або користувачем (орендарем) декількох земельних ділянок, що розташовані у різних населених пунктах ОДНІЄЇ територіальної громади, до відповідного контролюючого органу подається ОДНА податкова декларація;

2. При заповненні коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ як обов’язкового реквізиту податкової декларації такий код зазначається з двома кінцевими знаками «00» (відповідає саме коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ), ніяким чином не «01» (який відповідає населеному пункту, що не є органом місцевого самоврядування);

3. При заповненні податкової декларації платником зазначаються коди цільового призначення, реквізити правовстановлюючих документів, інформація про державну реєстрацію речових прав,  кадастрові номери по кожній земельній ділянці;

4. З 11.08.2021 року діє новий Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок:

постановою КМУ від 28.07.2021 №821 доповнено Порядок ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 №1051, додатками 58, 59, 60, згідно з якими визначено новий Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок.

Зокрема, у додатку 59 наведено порівняльну таблицю з відповідністю кодів виду цільового призначення земельних ділянок за новим Класифікатором та Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою наказом Держкомзему України від 23.07.2010 №548, дію якої з 11.08.2021 припинено.

З врахуванням наведеного, у податкових деклараціях з плати за землю коди видів цільового призначення земельних ділянок необхідно зазначати згідно з новим Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок.