Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги власників земельних паїв!

, опубліковано 14 січня 2022 о 09:05

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу громадян ‒ власників земельних паїв на необхідність декларування доходів, отриманих протягом 2021 року.

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) необхідно і громадянам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Якщо власник земельного паю самостійно не обробляв земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), а передав її в оренду (суборенду, емфітевзис) іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець-громадянин визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військовий збір з таких доходів за своєю податковою адресою.

Декларацію за 2021 рік слід подати до 30 квітня 2022 року.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники зобов’язані до 01 серпня 2022 року.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».