Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування РРО/ПРРО обговорили у Верхньому Рогачику

, опубліковано 01 лютого 2022 о 15:10

Активну інформаційно-роз'яснювальну роботу із суб'єктами підприємницької діяльності Херсонщини з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) здійснюють фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі.

Зокрема, сьогодні представники управління податкового аудиту провели тематичний тренінг для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку Верхньорогачицької територіальної громади.

Як відомо, з 1 січня 2022 року суб’єкти господарювання − платники податків другої − четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формах, повинні застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Застосування РРО регулюється Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР.

Податківці пояснили, що лише платників єдиного податку першої групи, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і не використовують працю найманих осіб, не стосується обов'язок застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів. Однак, звернули увагу підприємців: вести облік товарних запасів повинні платники єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, зареєстровані платниками ПДВ.

Детально розглянули під час тренінгу переваги програмних РРО. За своїми функціональними та технічними характеристиками вони можуть повністю замінити класичний касовий апарат, не вимагають сертифікації чи проходження експертиз. Єдина умова – перебування ПРРО в реєстрі. Реєстрація ПРРО в контролюючому органі здійснюється онлайн без додаткових документів та лише в електронній формі. Крім того, обмін документами між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі, що виключає будь-які контакти суб’єкта господарювання з посадовими особами ДПС. Встановити ж ПРРО можна на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший пристрій, який підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет.

На завершення фахівці податкової служби надали учасникам семінару відповіді на індивідуальні запитання та презентували тематичну друковану продукцію. Учасники заходу, які мали при собі ключі електронного підпису та флешнакопичувач, мали змогу встановити на свій ґаджет (смартфон, планшет тощо) та зареєструвати ПРРО.