Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На порядку денному − повнота нарахування орендної плати за землі державної та комунальної власності

, опубліковано 21 лютого 2022 о 17:00

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбулася нарада з інспекторами, до повноважень яких належить адміністрування майнових податків, під головуванням заступника начальника відомства Станіслава Худара щодо повноти нарахування орендної плати за землі державної та комунальної власності.

Як відомо, відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди на поточний рік, а також інформувати про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. 

Форма надання такої інформації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2015 р. №783, передбачає відображення даних про надані в оренду земельні ділянки державної і комунальної власності в розрізі кожної ділянки із зазначенням їх кадастрових номерів, площ, цільового призначення земель, місцезнаходження, а також даних про розмір орендної плати, реквізитів договорів оренди та їх державну реєстрацію, відомостей про орендодавців та орендарів.

До наданої цього року громадами інформації податківці мають суттєві зауваження. Зокрема, під час вибіркової звірки з Реєстром речових прав на нерухоме майно були виявлені розбіжності щодо площ, кадастрових номерів, НГО, ставок та розміру орендної плати, коду орендарів тощо. Крім того, надані переліки не відповідають встановленій формі, що ускладнює проведення звірок та потребує додаткового з’ясування.

За підсумками наради було прийнято ряд управлінських рішень щодо  взаємодії з місцевими громадами в частині своєчасного надання достовірної інформації про орендарів земель державної та комунальної власності.

Податківці наголошують: недоліки в поданій звітності щодо орендарів земельних ділянок державної та комунальної власності суттєво впливають на повноту нарахування орендної плати та обсяг надходжень, а отже − до суттєвих втрат бюджетів громад, адже плата за землю надходить саме до місцевих скарбниць. Сплачені ж до бюджетів  податкові зобов'язання сприяють розвитку інфраструктури, забезпечують достойне фінансування соціальної сфери та покращення рівня життя громади.