Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо проведення перевірок за період дії воєнного стану

, опубліковано 13 вересня 2023 о 08:41

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо проведення перевірок за період з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану в частині дотримання суб'єктами господарювання вимог порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і застосування фінансових санкцій за його порушення.

Відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» контролюючі органи мають право проводити перевірки за період починаючи з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану в частині дотримання суб’єктами господарювання норм Закону України 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у загальному порядку. 

У разі встановлення порушень Закону № 265, що вчинені в період з 01 січня 2022 року по 30 вересня 2023 року включно, штрафні (фінансові) санкції до суб’єктів господарювання застосовуватись не будуть.

При цьому, зазначене не стосується загального порядку застосування штрафних (фінансових) санкцій з 24.02.2022 до 01.08.2023 за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

З 01.08.2023 зазначені вище штрафні (фінансові) санкції, окрім як до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, також застосовуються і до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти та організації та проведення азартних ігор.

У подальшому, з 01 жовтня 2023 року штрафні (фінансові) санкції застосовуються до всіх суб’єктів господарювання за вчинені ними порушення вимог Закону № 265, крім суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на:

тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях, якщо вони не були вчинені при продажу ними підакцизних товарів, стосовно яких санкції застосовуватись будуть і надалі до дати припинення або скасування воєнного стану на території України.

При цьому, дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022 № 309.