Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деякі санкції за порушення вимог у сфері застосування РРО/ПРРО пом’якшено

, опубліковано 18 вересня 2023 о 13:33

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо зменшення розміру санкцій за порушення вимог у сфері застосування РРО/ПРРО. 

Так, Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) низку суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), що вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Ця норма не розповсюджується на суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти, а також у сфері організації та проведення азартних ігор. 

Починаючи з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог Закону № 265 (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на: 

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

Також Законом № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100 – 150% до 25 – 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно. 

Ця норма не розповсюджується на суб’єктів господарювання, які зареєстровані платниками податку на додану вартість, здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що контрольно-перевірочні заходи здійснюються лише щодо тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. 

Добросовісне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, вбереже бізнесменів від додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій.