Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто повинен застосовувати РРО/ПРРО?

, опубліковано 14 вересня 2023 о 09:16

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, які суб'єкти господарювання мають під час здійснення розрахунків застосовувати РРО/ПРРО, а саме:
1. ТОВ та ФОП, що працюють у сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню, громадського харчування.
Якщо суб'єкт господарювання приймає від населення оплати готівкою, особистими платіжними картками, жетонами тощо - він має використовувати РРО, а покупцеві повинен видаватися фіскальний чек у місці здійснення розрахункової операції.
2. Електронна комерція (інтернет-магазини тощо).
При продажу товарів через Інтернет-ресурси, в т. ч. із застосуванням систем дистанційної оплати, продавець має реєструвати операцію на РРО/ПРРО та надавати покупцю фіскальний чек у паперовому вигляді в місці видачі передплаченого товару або в електронному вигляді. Виключенням є лише продаж послуг, що не передбачають контакту продавця та покупця (хостинг, доступ до веб-ресурсів тощо), та сплачуються online через дистанційні системи електронної оплати.
3. При прийомі оплат для подальшої передачі кур'єрами та поштовими відділеннями.
Якщо кур'єр поштової служби, служби доставки або іншого сервісу приймає оплати для подальшої передачі продавцю в відділенні або при доставці (в т.ч. післяплатою), він повинен використовувати РРО (найчастіше це касовий апарат або мобільний фіскальний реєстратор) та видавати клієнту фіскальний чек на отримані гроші. Те ж стосується випадків, коли товар сплачується у поштовому відділенні накладом.
4. Автомати самообслуговування та ПТКС (програмно-технічні комплекси самообслуговування).
Автомати самообслуговування, які прийматимуть оплати готівкою або особистими платіжними картами (крім банківських терміналів), повинні проводити свої операції через РРО.