Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вчасна сплата ЄСВ убезпечить від зайвих витрат фінансів та часу

, опубліковано 26 березня 2024 о 13:07

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Така вимога встановлена п.1 ч.2 ст.6 Закону України від 08 липня 2010  року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків, до платника податків застосовуються заходи стягнення, передбачені ст. 25 Закону № 2464.

Насамперед контролюючий орган надсилає платникам єдиного внеску – боржникам вимогу про її сплату. Зазначені в ній суми недоїмки, штрафів та пені платник зобов’язаний сплатити протягом десяти календарних днів з дня одержання такої вимоги про сплату боргу (недоїмки).

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки вимогу про сплату єдиного внеску можна оскаржити в адміністративному та судовому порядку.

Якщо боржник протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не оскаржив її в адміністративному чи судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня надходження узгодженої вимоги,  то податковий орган надсилає до підрозділу державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату недоїмки для примусового стягнення боргу. 

В умовах дії правового режиму воєнного стану територія Херсонської області, відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (зі змінами) включена до:

території можливих бойових дій,

території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси,

тимчасово окуповані Російською Федерацією території України.

Пунктом 9³ розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 передбачено, що тимчасово на період дії особливого правового режиму, визначеного Законом України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»: зупиняється застосування до платників єдиного внеску з місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України норм ст. 25 Закону № 2464, а саме – заходів стягнення.

Акцентуємо, що до платників єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на території можливих бойових дій або території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, у разі несплати ЄСВ застосовуються заходи стягнення, передбачені чинним законодавством.

Тож, аби не опинитися в переліку боржників на примусове стягнення, закликаємо бізнесменів вчасно сплачувати належні суми ЄСВ та проводити звірку за платежами до бюджету. Найзручніше та швидше це зробити онлайн у сервісі ДПС «Електронний кабінет».

Наголошуємо, що накопичення боргів призводить до нарахування пені, застосування штрафів і заходів примусового стягнення. Поповнення бюджетів усіх рівнів, особливо в умовах нинішніх реалій, є почесним та безкомпромісним обов’язків усіх суб’єктів господарювання та громадян.