Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прощені торік кредити потрібно задекларувати до 1 травня

, опубліковано 05 квітня 2024 о 10:22

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що у разі прощення банком (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та інформування про це боржника, боржник зобов’язаний самостійно задекларувати такі доходи та сплатити з них податки.

Відповідно до п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

Декларування доходу отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, якщо сума прощеного боргу перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2023 році розрахункова сума складала – 1675 гривень (6700 x 25%). Сума прощеної основної суми кредиту, що не перевищує 25% мінімальної заробітної плати, та прощені відсотки не включаються до оподатковуваного доходу, у декларації їх потрібно відобразити у розділі ІІІ Декларації. 

Суму прощеної основної суми кредиту, що перевищує 25% мінімальної заробітної плати треба відобразити в розділі ІІ Декларації, нарахувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Задекларовані податкові зобов’язання потрібно сплатити до 31.07.2024.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в паперовому вигляді або в електронному – через сервіс ДПС «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua). Скористатись е-кабінетом можуть особи, які авторизуються за файловим, апаратним чи хмарним електронним підписом, через інтегровану систему електронної ідентифікації або «Дія.Підпис».

Детальна інформація з питань декларування доходів розміщена за покликанням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024.