Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На яку дату та за яким валютним курсом визначається база з метою розрахунку ПДФО для іноземного доходу у вигляді дивідендів?

, опубліковано 10 квітня 2024 о 10:35

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно до п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 та п.п. 14.1.268 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються пасивні доходи, зокрема, доходи, отримані у вигляді дивідендів (крім зазначених у підпунктах 165.1.2 та 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

За умови документального підтвердження дати отримання іноземного доходу у вигляді дивідендів розрахунок податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) проводиться із сум таких дивідендів, отриманих протягом звітного року та перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України (далі – НБУ), що діє на дату їх отримання.

Водночас, якщо дата отримання іноземних доходів у вигляді дивідендів документально не підтверджена, то ПДФО розраховується із загальної суми доходів з іноземних джерел, отриманих протягом звітного року, при цьому такі доходи вважаються такими, що отримані у останньому календарному місяці звітного року та перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на 31  грудня звітного року.

Нагадуємо: декларацію про майновий стан і доходи можна подати в паперовому вигляді або в електронному – через сервіс ДПС «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua). Скористатись е-кабінетом можуть особи, які авторизуються за файловим, апаратним чи хмарним електронним підписом, через інтегровану систему електронної ідентифікації або «Дія.Підпис».

Детальна інформація з питань декларування доходів розміщена за покликанням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024