Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 03 травня 2024 о 14:45

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Права платників податків при направленні звернень, скарг, заяв».

На запитання платників податків відповідала в. о. начальника управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ірина Вдовиченко.

Наводимо питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Чи має право платник податків представляти свої інтереси в податковій службі через іншу особу?

Відповідь. Права платника податків визначені ст. 17 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Зазначеною статтеюпередбачено, що платник податків має право, зокрема:

безоплатно отримувати у контролюючих органах, у тому числі і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів, права та обов’язки платників податків, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб щодо здійснення податкового контролю;

представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника.

Водночас права платника податку, передбачені ПКУ та іншими законодавчими актами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, можуть бути обмежені у разі застосування до платника податків спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у порядку, встановленому Законом України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції» (п. 17.3 ст. 17 ПКУ).

Питання 2. Чи зобов’язані ФОП використовувати печатку при здійсненні підприємницької діяльності?

Відповідь. Питання використання печатки при здійсненні господарської діяльності фізичні особи – підприємці, у тому числі платники єдиного податку, вирішують особисто, в залежності від специфіки діяльності.