Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості справляння єдиного податку цікавились на «гарячій лінії»

, опубліковано 09 травня 2024 о 14:33

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості застосування спрощеної системи оподаткування юридичними особами. Нарахування МПЗ».

На запитання платників податків відповідала ГДІ управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Оксана Котенко.

Наводимо питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Як розподілити суми позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, якщо земельні ділянки сільгосппризначення, розташовані в різних громадах?

Відповідь. При заповненні Додатка 3 до звітної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі – Декларація) сума позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок розподіляється пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку.

Додаток 3 до звітної Декларацій заповнюється на підставі складеного Додатка 3 до загальної Декларації з урахуванням частки земельних ділянок, зазначених у Додатку 3 до такої звітної Декларації.

Питання 2. Чи може юрособа – платник єдиного податку ІІІ групи застосовувати спрощену систему оподаткування у разі надання фінансової допомоги громадянам?

Відповідь. Надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) фізичній особі не є діяльністю у сфері фінансового посередництва, а отже не суперечить вимогам п.п. 6 п.п. 291.5.1 ст. 291 Податкового кодексу України.

Водночас, діяльність юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи з надання безповоротної та поворотної фінансової допомоги на постійній основі може розглядатися як надання фінансових послуг.