Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про санкції та перебіг строків давності йшлося під час навчання податківців

, опубліковано 10 травня 2024 о 12:12

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбулося чергове навчання фахівців, яке вже традиційно провели у форматі онлайн-конференції з використанням платформи ZOOM. 

Цього разу під час навчання податківці ознайомилися з листом ДПС України від 08.05.2024 № 13429/7/99-00-04-02-01-07 щодо скасування самостійно нарахованих платником штрафних санкцій за результатами подання уточнюючих розрахунків. Зокрема акцентувалось, що в умовах дії підпункту 69.38 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України платники мають право не заповнювати рядок в уточнюючий податковій звітності з відповідного податку, який передбачає самостійне нарахування штрафної санкції.

Проте, є непоодинокі випадки декларування платниками сум штрафу в уточнюючих розрахунках. За таких обставин ревізори не мають можливості скасувати чи виправити нараховані платником штрафні санкції, що відображені в поданому ним розрахунку. Виправлення можливе лише за судових процедур. Тож бізнесменам треба бути обачливими, не заповнювати рядки уточнюючих розрахунків щодо сум штрафних санкцій в умовах дії зазначеної вище норми ПКУ.

Окрім цього, посадовці розглянули чинні нормативні акти щодо відновлення та перебігу строків давності. Для кращого сприйняття матеріал викладено у вигляді слайдової презентації. Наголошено, що при визначенні податкового боргу безнадійним і таким, що підлягає списанню за підставою спливу строку давності, із загального строку існування податкового боргу виключається відповідний період, зазначений у ПКУ.

Наостанок учасники заходу мали змогу обмінятись думками стосовно особливостей викладеного матеріалу.