Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування доходів підприємців йшла мова під час «гарячої лінії»

, опубліковано 13 травня 2024 о 14:55

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості оподаткування підприємницької діяльності».

На запитання платників податків відповідала заступник начальника Херсонської ДПІ Тетяна Гайворонська.

Наводимо питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Як визначається дата отримання загального оподатковуваного доходу та сума витрат, для підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування?

Відповідь. Датою отримання доходу з метою визначення загального оподатковуваного доходу є:

дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок, якщо розрахунки проведені на поточний рахунок у форматі ІВАN;

дата вказана у фіскальному чеку, у разі проведення розрахунків готівковими коштами та/або банківською платіжною карткою з використанням платіжного терміналу (POST-терміналу);

дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) товарів, у разі здійснення розрахунків у негрошовій формі.

При визначенні витрат враховуються лише ті витрати, які безпосередньо пов’язані з отриманням доходу та підтвердженні відповідними документами, що засвідчують факт оплати.

Питання 2. Коли необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи ФОП, яка з початку року перебувала на загальній системі оподаткування, а з середини року перейшла на спрощену систему та припинила підприємницьку діяльність?

Відповідь. ФОП, яка з початку року перебувала на загальній системі оподаткування, а потім перейшла на спрощену систему та припинила підприємницьку діяльність, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним роком.