Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи передбачене законодавством скасування платником податків самостійно нарахованих податків штрафних санкцій за результатами подання уточнюючих розрахунків?

, опубліковано 20 травня 2024 о 13:42

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що ДПС України у листі від 08.05.2024 № 13429/7/99-00-04-02-01-07 надано роз’яснення щодо скасування самостійно нарахованих платниками податків штрафних санкцій за результатами подання уточнюючих розрахунків.

Зокрема, зазначено, що в умовах дії підпункту 69.38 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платники мають право не заповнювати рядок в уточнюючий податковій звітності з відповідного податку, який передбачає самостійне нарахування штрафної санкції.

Проте, в умовах дії звільнення від фінансової відповідальності відповідно до зазначеної норми ПКУ, наявні випадки декларування платниками сум штрафу в уточнюючих розрахунках, які при їх заповненні вважаються самостійно узгодженими платниками.

За такими ситуаціями у контролюючого органу відсутня можливість скасування чи виправлення нарахованої штрафної санкції, що відображена в уточнюючому розрахунку з відповідного податку, оскільки:

сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням поминки, не є показником декларації, який приймає участь у визначенні податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду;

є фінансовою відповідальністю платника за порушення податкового законодавства, суму якої платник самостійно обчислює та нараховує відповідно до поданого уточнюючого розрахунку з відповідного податку, отже, сума штрафної санкції вважається самостійно узгодженою платником.

Тож рекомендуємо платникам податків проявити підвищену обачливість щодо не заповнення рядків уточнюючих розрахунків щодо сум штрафних санкцій в умовах дії підпункту 69.38 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Детально: лист ДПС України від 08.05.2024 № 13429/7/99-00-04-02-01-07.