Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про повернення зайво сплачених до бюджету коштів розповіли податківці під час «гарячої лінії»

, опубліковано 17 травня 2024 о 15:00

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок повернення, перекиду помилково, зайво та/або надміру сплачених коштів».

На запитання платників податків відповідала ГДІ управління економічного аналізу Тетяна Кириченко.

Наводимо відповіді на актуальні запитання дозвонювачів.

Питання 1. Підприємство ліквідовано на підставі рішення суду та знято з обліку в контролюючому органі. Чи можна повернути кошти, зайво сплачені до бюджету?

Відповідь. Після припинення юридичної особи на підставі судового рішення та/або після проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання та кошти єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (у разі відсутності заяви платника податків про їх повернення) списуються до бюджетів та до фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування за рішенням керівника податкового органу або особи, яка виконує його обов’язки, з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Отже, повернення органами ДПС сум надміру сплачених грошових зобов’язань платнику податків, що ліквідується можливе у період, що передує зняттю з обліку у контролюючих органах та виключно на підставі заяви платника податків.

Питання 2. Чи підлягають списанню помилково сплачені суми податків, які обліковуються в ІКП більше трьох років?

Відповідь. Так, підлягають списанню, на підставі рішення керівника (заступника керівника або уповноваженої особи) територіального органу ДПС або особи, яка виконує його обов’язки, про списання підтверджених сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань, що обліковуються більше 1095 календарних днів без руху.

Усі платники, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні роз’яснення щодо свої проблемних питань.