Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Нарахування та сплата податку з громадян»

, опубліковано 24 травня 2024 о 14:10

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Нарахування та сплата податку з громадян».

На запитання платників податків відповідав заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Олексій Юсов.

Наводимо відповіді на актуальні запитання дозвонювачів.

Питання 1. Як громадяни – співвласники житлової нерухомості, що перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податкову службу про визначеного платника податку на нерухомість?

Відповідь. Громадяни – співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податкову службу про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

Питання 2. Хто повинен сплачувати земельний податок за земельні ділянки, які приватизовані громадянами – членами садівницького товариства: громадяни, які їх приватизували чи садівницьке товариство?

Відповідь. Відповідно до вимог Податкового кодексу України платниками плати за землю є, зокрема, власники земельних ділянок. Тож, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами – членами садівничого товариства, які отримали документи, що засвідчують право на земельну ділянку, то такі громадяни, є платниками земельного податку.

При цьому від сплати земельного податку за земельні ділянки для ведення садівництва (не більше 0,12 гектара) звільняються особи, визначені п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України (за умови подання до контролюючого органу заяви довільної форми про застосування пільги).