Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зняття з обліку ФОП говорили під час «гарячої лінії»

, опубліковано 08 липня 2024 о 15:35

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок зняття з обліку ФОП».

Спікеркою заходу була головна державна інспекторка управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Людмила Сахарова. 

Пропонуємо до вашої уваги відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

Питання 1. У яких випадках контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення ФОП?

Відповідь. Контролюючі органи мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців;

скасування державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Питання 2. Чи проводиться документальна перевірка при знятті з обліку в контролюючому органі у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням?

Відповідь. При знятті з обліку в контролюючому органі фізичної особи у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності за її рішенням, при наявності обставин для проведення документальної позапланової перевірки фізичної особи – підприємця, податкової інформації, яка може свідчити про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань, про порушення вимог законодавства контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тощо керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків – фізичної особи, яке оформлюється наказом.