Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пріоритетом податківців є успішні місцеві громади

, опубліковано 10 лютого 2021 о 16:59

Сьогодні, фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на чолі з в. о. начальника відомства Ігорем Климом взяли участь в онлайн-практикумі для представників виконавчих органів місцевого самоврядування новостворених громад на тему: «Управління земельними ресурсами об'єднаної громади».

Захід організовано Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні».

Під час заходу Ігор Клим зазначив, що одним із ключових завдань податкової служби та об’єднаних територіальних громад є наповнення місцевих бюджетів. Для цього податкова служба області готова й надалі надавати індивідуальні консультації спеціалістам органів місцевого самоврядування та продовжити практику проведення податкових днів ОТГ, які в умовах нововведень податкового законодавства є надзвичайно актуальними.

У ході діалогу податківці зазначили, що станом на 10.02.2021 громадянами «одноосібниками» Херсонської області подано до податкових органів 408 декларацій, загальна сума задекларованих доходів складає 2 млн гривень. Наразі вже встановлено «кричущі» випадки, коли за наявності земельних ділянок площею більше 2 га декларуються мізерні доходи. Так, двоє мешканців Горностаївської селищної територіальної громади, які мають у власності земельні ділянки площею більше 11 га за минулий рік отримали по 100 гривень доходу.

За наявною інформацією значна кількість земельних ділянок знаходиться поза оподаткуванням, через це бюджети громад недоотримали – 34 млн гривень, 60 відсотків з яких спрямовуються в бюджет ОТГ.

У сфері справляння плати за землю також є резерви наповнення бюджетів, зокрема шляхом припинення використання неоформлених земельних ділянок.

Це питання належить до сфери відповідальності органів місцевого самоврядування, адже податкова служба не є стороною орендних відносин та не має повноважень на укладання договорів оренди земельних ділянок або внесення до них змін. Наприклад, на території Любимівської ОТГ, Преображенської сільської ради Чаплинської ОТГ, с. Вірівка Бериславського району наявні значні площі забудованих земельних ділянок, за які не сплачується плата за землю. Численними є випадки користування неоформленими земельними ділянками на території м. Херсона, під якими плата за землю до бюджету міста не сплачується.

Основою справляння місцевих податків є прийняття місцевими радами рішень про встановлення цих податків, визначення ставок та пільг. При цьому в кожному районі можна знайти раду, у рішенні якої ставки земельного податку прийняті без дотримання граничних розмірів, визначених Податковим кодексом України. Наслідком прийняття таких рішень є ризик визнання їх нечинними у суді, а це можливі втрати дохідної частини місцевих бюджетів.

Крім цього, увагу присутніх в ZOOM, було акцентовано на необхідності проведення роз’яснювальної роботи з підприємцями, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами без отримання дозвільних документів та тих, які маючи ліцензії на продаж підакцизних товарів здійснюють торгівлю такими товарами без застосування РРО.

Окремо податківці ознайомили учасників практикуму з новаціями податкового законодавства, зокрема, щодо використання РРО/ПРРО фізичними особами підприємцями, подання звітності в електронному вигляді, списання, відтермінування та прощення податкового боргу.

На завершення заходу податківці відповіли на питання учасників у чаті та домовилися про подальшу співпрацю і систематичний обмін інформацією задля збільшення надходжень до бюджетів.