Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Провідні правники Херсонщини обговорили тему медіації в податкових спорах

, опубліковано 11 травня 2021 о 14:46

Днями відбувся круглий стіл на тему «Медіація та врегулювання спору за участю судді у податкових спорах», ініційований та організований відділенням Асоціації правників України в Херсонській області. Участь у заході брали провідні судді, правники, представники платників податків Херсонщини, а від Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі – заступник начальника Сергій Олефіренко та начальник управління супроводження судових справ Ганна Торбіна.

Під час засідання «круглого столу» обговорили наявну практику вирішення податкових спорів, яка, переважно, є судовою. Наша країна залишається єдиною пострадянською республікою, яка досі не запровадила законодавство про адміністративну медіацію.

Регіональний координатор Асоціації правників України в Херсонській області Ігор Кізима привів приклад, що в усіх розвинених країнах Світу не більше 20 % податкових спорів вирішуються шляхом позасудових альтернативних способів, здебільшого – через медіацію.

Сергій Олефіренко висловив свій щирий інтерес до медіаційного врегулювання податкових спорів та готовність податкової служби до співпраці задля впровадження медіації в роботі.

Також Ганна Торбіна наголосила, що кращий судовий процес – той, що не відбувся. Тому фахівці юридичної служби податкового відомства приділяють значну увагу супроводженню документальних перевірок, а саме: надають консультативну допомогу, висновки по актах перевірок, беруть участь у засіданні комісії по розгляду заперечень платників податків, візують податкові повідомлення-рішення.

На завершення заходу учасники погодили резолюцію про ініціювання законодавчих змін до поточного податкового законодавства щодо впровадження прозорої процедури врегулювання податкових спорів за участі судді та домовилися про подальшу співпрацю.