Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У податковому відомстві обговорювали легалізацію трудових відносин і заробітної плати

, опубліковано 17 травня 2021 о 17:00

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Херсонської області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбулася робоча зустріч з 11  суб’єктами господарювання, яку провів заступник начальника відомства Станіслав Худар спільно з провідними фахівцями управління податкового адміністрування фізичних осіб.

Учасники заходу обговорили питання щодо офіційної зайнятості найманих працівників, легалізації доходів, виплати заробітної плати не менше мінімального розміру та підвищення рівня оплати праці.

Зокрема, посадовці зазначили, що на Херсонщині мешкають понад 494  тисячі осіб працездатного віку (15-70 років). За даними податкової звітності в області офіційно працюють 252 тисячі осіб, у тому числі: працівники – 189 тисяч осіб, приватні підприємці (ті, що звітують про діяльність) – 30 тисяч осіб, громадяни – одноосібники – 33 тисячі осіб.

Ще одним проблемним питанням є виплата заробітної плати «в конвертах» та у розмірі менше законодавчо встановленого мінімального рівня. В IV кварталі 2020 року заробітну плату менше мінімального розміру нараховували/виплачували 1748 суб’єктів господарювання регіону.

Такі показники свідчать про значну тінізацію ринку праці. Через це бюджет недоотримує левову частину коштів у вигляді податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску.

Окрім цього, податківці нагадали, що у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, в яких здійснювалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам.

На завершення зустрічі Станіслав Худар закликав всіх роботодавців проявити громадську позицію, подбати про належний соціальний захист своїх працівників та розвиток громад.

 

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС України – дізнавайтесь податкові новини першими!