Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У фокусі: офіційні трудові відносини та виплата заробітної плати

, опубліковано 19 травня 2021 о 17:00

Саме про це йшла мова на черговій зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС у Херсонської області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Станіслава Худара та провідних фахівців відомства з 10 представниками бізнесу Херсонщини.

На порядку денному заходу було обговорення питань щодо офіційної зайнятості найманих працівників, легалізації доходів, виплати заробітної плати не менше мінімального розміру та підвищення рівня оплати праці.

Під час заходу податківці зазначили, що виплата заробітної плати в «конвертах» є поширеним способом ухилення від сплати податків. Внаслідок цього потерпають і держава, і працівники. Держава втрачає надходження належних платежів до бюджету та державних соціальних фондів, а працівники – соціальні гарантії.

Нормами пенсійного законодавства передбачено, що до страхового стажу громадянина для обчислення пенсії зараховуються лише ті періоди, за які сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто у разі, якщо працівнику нарахована заробітна плата у розмірі не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України. Періоди, за які не сплачені внески, «випадають» зі страхового стажу найманого працівника.

Також, посадовці нагадали присутнім роботодавцям про неприпустимість накопичення заборгованості по оплаті праці та про відповідальність посадових осіб підприємств і підприємців за порушення законодавства про працю України.

За результатами наради сторони дійшли згоди щодо необхідності дотримання вимог чинного законодавства та сумлінної сплати податкових зобов’язань.

 

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС України – дізнавайтесь податкові новини першими!