Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про суттєві зміни у майновому стані декларанта

, опубліковано 15 січня 2020 о 11:09

У зв’язку з набуттям чинності змін до редакції Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції», пункт 2 статті 52 цього Закону викладено у наступній редакції - у разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб'єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов'язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Положення частини другої цієї статті застосовуються до суб'єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону.

Відповідно до вимог ст. 50 зазначеного Закону, під службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, розуміються особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б".

Таким чином, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають державні службовці, які займають посади не нижче керівників структурних підрозділів.

Крім того, повідомлення подається не лише у разі отримання доходу та придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, а і у разі здійснення єдиноразового видатку на таку суму.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року 50 прожиткових мінімумів дорівнює 101 350 гривень.