Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці закликають платників податків своєчасно сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

опубліковано 10 жовтня 2019 о 14:18

Працівники Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі занепокоєні зростанням податкового боргу з ЄСВ та вкотре закликають всіх платників не відкладати на завтра сплату сум заборгованості, які з кожним днем зростають.

Також податківці не раз доводили до відома платників, що суми недоїмки по ЄСВ не підлягають списанню, розстрочення чи відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ чинним законодавством не передбачено. Додатково хочеться звернути увагу і на те, що не залежно від того отримано платником дохід (прибуток) чи ні, платник зобов'язаний сплатити ЄСВ, при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (в 2019 році – 918 грн.06 коп.). Тож, до тих пір, доки фізична особа-підприємець зареєстрований в ЄДР, йому будуть нараховуватись суми ЄСВ (22% від мінімальної заробітної плати щомісячно).

Додатково повідомляємо, що відмова в отриманні податкової вимоги не звільняє від сплати податкових зобов’язань. Податкова вимога вважається належним чином врученою платнику податків, якщо її надіслано у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб (а в більшості випадків це відбувається через невідповідність реєстраційних даних), їх відмову прийняти податкову вимогу незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкова вимога вважається врученою платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення. Після цього податкова вимога вважається узгодженою та в разі не сплати платником податків податкового боргу з ЄСВ передається до Державної виконавчої служби, а це ще – 10% виконавчого збору, арешт рухомого/нерухомого майна, тимчасове обмеження виїзду боржників за кордон.

Вкотре нагадуємо, що на сьогодні у платників податків є унікальна можливість користуватися електронним сервісом «Електронний кабінет платника податків», завдяки якому можливо своєчасно відслідковувати стан розрахунків стосовно сплати платежів та заборгованості перед бюджетом. Дізнатися про наявність або відсутність заборгованості можна особисто, звернувшись до органів ДПС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію в «Електронному кабінеті», обравши в меню приватної його  частини «Стан розрахунків з бюджетом».

При сплаті сум податкового боргу з ЄСВ просимо Вас враховувати, що за порушення терміну сплати ЄСВ платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків (ч. 11 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування"). Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня  0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

У разі виникнення додаткових питань, що стосуються сплати та відповідності сум заборгованості, просимо звертатися до Центру обслуговування платників за адресою: м. Нова Каховка, вул. Горького, 11-а або за телефоном (05549) 4-53-44, 4-32-69.