Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

у Горностаївці «гаряча лінія» про «Подолання тіньової зайнятості та легалізація робочих місць»

опубліковано 14 лютого 2020 о 09:46

Начальником Горностаївської ДПІ Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Олександром Ковальовим  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Подолання тіньової зайнятості та легалізація робочих місць».

Під час заходу надані відповіді на наступні питання:

 

Питання 1.

Який штраф передбачається за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору?

Відповідь.  З 03.02.2020 набрав чинності Закон України від 12.12.2019 №378-ІХ «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України», яким, зокрема, зменшено штрафи за порушення роботодавцями норм трудового законодавства (законопроект №1233).  Відповідно до нього  за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ – штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення (до 03.02.2020 року було ‒ 30);

 

Питання 2.

Який мінімальний страховий внесок з ЄСВ в 2020 році?

Відповідь. Законом України від 14.11.2019 №294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»  з 01.01.2020 року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн. Виходячи з вище сказанного мінімальний страховий внесок з ЄСВ в 2020 році становить 4723х22%= 1039,06 грн.


Питання 3

Чим небезпечна заробітна плата «в  КОНВЕРТАХ»?

Відповідь.  Насам перед так звана заробітна плата «в конвертах» –  це небезпека, яка полягає у тому, що бюджет недоотримує кошти та мінімізуються надходження до Пенсійного фонду. Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам. Також заробітна плата «в конвертах» може вплинути у випадку, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання кредиту чи субсидії.